• slide-4-Foto-RB-na-bewerken
  • slide5-Foto-kaartje-na-bewerking
  • slide6-Foto-wetboek
  • slide7Foto-biljetten

Nee toch zeker!

op .

Ja, toch wel. Want bouwt u nog pensioen op in eigen beheer? Dan bent u wederom het haasje dit jaar. Uw fiscalist heeft vorig jaar – als het goed is – uw pensioenbrief laten aanpassen aan de nieuwe Wet VAP. Dit jaar gaan we op herhaling. Waar het vorig jaar de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar betrof, gaat het ditmaal om een andere belangrijke wetswijziging.

De opbouwpercentages gaan per 1 januari 2015 namelijk verder naar beneden. Daarnaast wordt het pensioengevend loon gemaximeerd op 100.000 euro. Reden om uw brief opnieuw te laten herzien? Nou en of! Doet u dit niet, dan kan de fiscus uw pensioenvoorziening als onzuiver aanmerken. Met aanzienlijke belastingheffing tot gevolg. En dat is zonde geld. Zorg er dus voor dat uw pensioenbrief is aangepast vóór 1 januari 2015.

Afkopen loont

En dan is er nog goed nieuws voor de stamrecht-bv’s die een ontslagvergoeding in beheer hebben. U wist misschien al dat het sinds dit jaar mogelijk is om stamrechten voor 80% in de heffing te betrekken, zonder dat er revisierente van 20% verschuldigd is. Deze regeling geldt alleen maar in 2014. Daarnaast was er echter geen goedkeuring voor het gedeeltelijk ‘afkopen’ van het stamrecht. Inmiddels is die er wel. U betaalt dan geen revisierente, maar de 80%-regeling geldt daarbij niet. Is dit voor u van toepassing? Vraag dan eens om advies. Want hebt u in 2014 minder inkomen, dan loont het waarschijnlijk om het stamrecht deels uit te betalen. Misschien kunt u zelfs van de bv af, met deskundige raad op maat. Dat scheelt u toch weer het jaarlijkse ritje naar uw accountant.

Vragen? U weet mij te vinden.